Workshop Kruispuntdenken*: gender en seksualiteit
In deze laatste sessie van de workshopserie Kruispuntdenken focussen we op gender en seksualiteit. Wat zijn de bekende vooroordelen, misvattingen en patronen als het gaat om gender en seksualiteit? Hoe benader je gender en seksualiteit vanuit een intersectionele blik? Hoe ga je als organisatie om met onderwerpen die intiem en privé aanvoelen, maar tegelijkertijd je zorg en aandacht vragen? Hoe zorg je voor een open werksfeer waar iedereen zichzelf kan zijn?
Veel organisaties startten al hun zoektocht naar alternatieve, inclusieve duidingen en proberen daarbij los te breken uit vastgeroeste verwachtingen over gender en de bijbehorende rollen. Een groter bewustzijn over de vele vormen die gender en seksualiteit aannemen en hoe die zich in de dagelijkse praktijk in een organisatie manifesteren kan daarbij alvast een goed begin zijn.
We gaan in gesprek met Afiah Vijlbrief (zij/haar), onderzoeker bij Kenniscentrum Seksualiteit RUTGERS. Voorheen werkzaam als onderzoeker bij anti-discriminatievoorziening Radar Inc: Radar, IDEM Rotterdam en Art1., en bij landelijk kennisinstituut Movisie en KIS (Kennisplatform Integratie en Samenleving) op diversiteits- en inclusie vraagstukken. Ingebed in verschillende kennis- en expertiseorganisaties binnen diversiteit en inclusie, benadert Afiah Vijlbrief alles vanuit een intersectionele bril. Tijdens deze sessie geeft ze ons inzicht, bewustzijn en handvatten om onze eigen organisatie beter te begrijpen.
Praktisch
De workshop en lunch zijn gratis
10:00 tot 14:30 met lunch
Adres: deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel
Partners
Kunstenpunt, Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en deBuren.
*Definitie
Kruispuntdenken gaat ervan uit dat er verschillende vormen van uitsluiting bestaan, die onderling met elkaar in wisselwerking staan. Daarom kan je niet één vorm apart aanpakken, maar moet je naar het geheel van uitsluitingsmechanismes kijken.