Werkbezoek EUNIC in Leuven: beleidsmakers maken kennis met cultuurorganisaties

07 okt 2019
Werkbezoek

Na edities in Mechelen en Brugge organiseert Kunstenpunt een studiereis voor EUNIC-leden in Leuven. In de tijdspanne van een dag maken ze kennis met verschillende locaties, het Leuvens cultuurbeleid en ontmoeten ze grote en kleine organisaties.

EUNIC (European national institutes of culture) is een organisatie door de culturele diensten van de EU-lidstaten die samenwerking wil stimuleren. Om de vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades en culturele instituten – gevestigd in Brussel – kennis te laten maken met onze sector, organiseert Kunstenpunt werkbezoeken langs verschillende steden.

Programma

In samenwerking met de Leuvense cultuurdienst werd een divers dagprogramma uitgestippeld:

Historisch stadhuis

Welkom door Denise Vandevoort (schepen voor cultuur ) en Piet Forger (hoofd van de cultuurdienst). Presentatie van het cultuurbeleid van de stad, het ‘Leuvense model’, de samenwerking met de universiteit van Leuven, gemeenschapsprojecten, het internationale beleid en ambities voor de toekomst.

Museum M

Presentatie van Museum M, de Leuvense erfgoedwerking en samenwerkingsverbanden.

Kunstencentrum STUK

Presentatie van de werking van STUK, het kunstenveld en samenwerkingsverbanden in Leuven.

Vaartkom

Lunch en informele kennismaking tussen de EUNIC Brussels delegatie en het Leuvense culturele veld bij de Vaartkom. Daarna volgen presentaties van het creatieve district Vaartopia, onafhankelijk kunstencentrum OPEK, creatief centrum De Hoorn, kunstenaarsatelier Cas-Co, open werkplaats MaakLeerPlek en Stelplaats Leuven.

Abdij van Park

Bezoek aan de historische site Abdij van Park met een presentatie van de Alamire Foundation, het museum Parcum en de projecten op de site.

Waarom organiseren we dit?

Met deze werkbezoeken willen we buitenlandse culturele ambassadeurs de kans geven om op korte tijd kennis te maken met diverse culturele organisaties binnen een stad. De instituten en ambassades die ze vertegenwoordigen hebben een verbindingsrol rond cultuur, waardoor het voor de EUNIC-leden én voor de sector in Vlaanderen nuttig is om elkaar te leren kennen.

Eerdere werkbezoeken vonden plaats in Mechelen en Brugge. In de toekomst hebben we gelijkaardige bezoeken gepland in Gent en Antwerpen.

Meer informatie

Heb je nog vragen over dit programma? Contacteer Dirk De Wit.