Staat van de Stad Antwerpen: Kick-off Nieuwstedelijke Grond #2

06 sep 2018
Bezoekersprogramma

De Nor - Dennis Tyfus (c) Sofie Joye

Tijdens het Theaterfestival geven we samen met u het startschot voor een nieuwe editie van Staat van de Stad. Dit keer gaan we op zoek naar territoria van nieuwstedelijke creatie in Antwerpen.

Ervaar de stad door de ogen van haar kunstenaars, activisten en inwoners. Maak kennis met inspirerende mensen en praktijken die de stedelijke creatie in Antwerpen bevolken. Een dag in het teken van kunstenpraktijken, meer dan wat ook geënt op de stad.

Locatie & Tijdstip

Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen
Donderdag 6 september, van 14u tot 17u

Programma

13u45: Onthaal

14u: Welkom en introductie

14u15: City Talk met Chris Keulemans & Quinsy Gario

15u:  Een levende plattegrond van de stad
Wars van hokjesdenken ontstaan nieuwe allianties tussen kunsten, ambachten, activisme en de stad. Maak kennis met inspirerende nieuwstedelijke praktijken geworteld in Antwerpen. Als grassroots organisaties met enkele jaren ervaring op de teller zullen zij ons wegwijs maken in de Antwerpse territoria van nieuwstedelijke creatie: A School Called Tribe, Het Bos, Mama’s Open Mic, Mestizo Arts Platform/WIPCOOP en Sorry vzw.

17u: Rondleiding in Het Bos.

Achtergrond

Staat van de Stad is een dag die kadert in het onderzoek van Kunstenpunt naar wat vandaag de territoria zijn van nieuwstedelijke creatie. In 2017 gingen we samen met Chris Keulemans een maand lang op pad in Brussel. Chris bundelde zijn ervaringen in Kunstenpocket #1 Brussel. Op zoek naar territoria van nieuwstedelijke creatie.

Territoria van nieuwstedelijke creatie. Het is geen swingende, wel een secuur gekozen formulering. Geen plekken maar territoria: de minder vast omlijnde ruimtes die worden doorkruist en overschreden. Niet artistiek maar nieuwstedelijk: de dynamiek van het snel veranderende stadsleven, die naast heel veel anders ook kunst oplevert, zij het in vormen die niet altijd meteen als kunst worden gecategoriseerd. Geen voorstellingen, tentoonstellingen of concerten maar creatie: het maken in plaats van het gemaakte.

Chris Keulemans – Brussel. (2017)

Over Nieuwstedelijke Grond

Bekijk het dossier Van nieuwstedelijke naar diepstedelijke grond.

Taal

Engels

Meer informatie

Sofie Joye