Sectordag: Cripping the Space
Hoe werk je als kunstenaar of organisatie aan toegankelijkheid op de werkplek en in creatieprocessen? We zoeken praktijkgerichte antwoorden op cruciale vragen. Cripping the Space stelt hun charter voor, we eten samen en volgen infosessies vormgegeven door Cultuurloket: het aanwerven van artiesten met uiteenlopende statuten, en financiering voor het toegankelijk maken van je plek en activiteiten.
16%-24% van de bevolking heeft een beperking. Die groep wordt momenteel onvoldoende gerepresenteerd in de huidige kunstensector.
Hoe werk je als kunstenaar of als organisatie op een duurzame manier aan toegankelijkheid, zowel op de werkplek als binnen de creatie van een voorstelling? Waarom is het belangrijk om werk van/over handicap te faciliteren? Waar begin je en wat komt daar allemaal bij kijken?
Cruciale vragen waar we op deze dag praktijkgerichte antwoorden op proberen te bieden. Internationale sprekers als onder andere Kaite O’Reilly komen ons inspireren met wijze woorden. Cripping the Space stelt hun charter voor aan de sector. We eten samen en bieden infosessies vormgegeven door Cultuurloket.
Bereikbaarheid & toegankelijkheid
- We werken met crip time: mensen mogen naar hun noden naar binnen en buiten.
- Kinderopvang: tussen 10u en 14u30 voorzien we kinderopvang met activiteiten en lekkers voor jullie kleintjes vanaf 4 jaar, zodat jij in alle rust kan deelnemen.
- De hele locatie is rolstoeltoegankelijk vanaf de hoofdingang. Ook de toiletten zijn rolstoeltoegankelijk.
- Tolk Vlaamse Gebarentaal: tijdens het hele dagprogramma
- Live Nederlandstalige boventiteling: tijdens het hele dagprogramma
- FM-ringleiding: tijdens het hele dagprogramma
- Begeleiding van en naar treinstation Brussel-Noord (op aanvraag)
- Begeleiding tijdens de sectordag in De Hallen van Schaerbeek (op aanvraag)
- Parking: Er is geen parkeergelegenheid, ook niet voor wie in het bezit is van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Wel is er mogelijkheid tot kiss and ride voor de toegangspoort.
- Hier kan je meer info vinden over de bereikbaarheid van de Hallen met het openbaar vervoer.
Programma (onder voorbehoud)
10:30 – 11:00 Inloop met koffie
11:00 – 12:00 Keynote Kaite O’Reilly
12:00 – 12:30 Q&A
12:30 – 13:30 Lunch
13:30 – 14:00 Keynote Sonja Parmentier
14:00 – 14:30 Presentatie Charter
14:30 – 14:45 Pauze
14:45 – 15:45 Een infosessie over artiesten aanwerven in een cultuurorganisatie
15:45 – 16:45 Een infosessie over financiering voor meer toegankelijke culturele organisaties en activiteiten
Keynote Kaite O’Reilly: De laatste Avant-garde?
Artikel 30 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap (UNCRPD) erkent het recht van mensen met een handicap om volledig deel te nemen aan het culturele leven, als publiek alsook als artiesten. Helaas hebben culturele instellingen en theaters in heel Europa nog een lange weg te gaan om sociale uitsluiting te bannen en talent met een handicap, doofheid en neurodiversiteit te koesteren. Kaite O’Reilly, een bekroonde kunstenaar, voorvechter en activist voor inclusie in kunst en cultuur voor gehandicapten, zal deze sociale onrechtvaardigheid aan de orde stellen, handicaps contextualiseren binnen het Sociale Model en de vele voordelen vieren die op sociaal, financieel en artistiek gebied voortkomen uit inclusieve praktijken. De dingen anders doen is een kenmerk van kunst voor mensen met een beperking en Kaite zal een aantal innovaties in de esthetiek van toegankelijkheid bespreken en waarom Yinka Shonibare kunst voor gehandicapten “de laatste avant-garde” noemde.
Keynote Sonja Parmentier
Kennislacunes in de reguliere podiumkunstensector blijven een constante barrière voor gehandicapte artiesten. Dit is niet nieuw voor mensen die werken aan de promotie en presentatie van hun werk. Het rapport Time to Act, gepubliceerd in december 2021, laat zien dat dit probleem verder reikt dan de nationale grenzen. Het laat een Europese culturele sector zien die mensen met een handicap structureel marginaliseert als kunstenaars, kunstprofessionals en publiek. Maar er is reden voor hoop. Time To Act kan een positieve bijdrage leveren aan de beslissingen die worden genomen door kunstenaars, producenten en promotors, grote instellingen en culturele financiers en beleidsmakers. Het rapport deelt oplossingen en stappen die genomen kunnen worden. Door het delen van haar perspectief en gedachten als een gehandicapte kunstenaar en activist over de belangrijkste bevindingen en conclusies, probeert Sonja Parmentier meer zichtbaarheid te creëren voor de rapporten en de bevindingen en hoe deze rapporten te gebruiken als een hulpmiddel om te leren, want het is echt Time to Act.
Infosessie: artiesten aanwerven in een cultuurorganisatie
Als culturele organisatie krijg je te maken met diverse artiesten: iedereen legde een ander parcours af om tot bij jouw organisatie te komen. Je moet niet alleen rekening houden met dat parcours, maar ook met diverse achtergronden en met hun statuut. We bekijken in deze sessie onder meer waar je rekening mee moet houden wanneer je een artiest wilt vergoeden voor zijn/haar/hun prestatie en de manier van vergoeden in combinatie met het type inkomsten die zij mogelijk al ontvangen (zoals een inkomensvervangende tegemoetkoming, uitkering, kunstwerkuitkering, leefloon, etc.).
Infosessie: financiering voor meer toegankelijke culturele organisaties en activiteiten
Het toegankelijker maken van jouw werkplek, organisatie en culturele activiteiten vraagt een extra investering. Tijdens deze infosessie willen we culturele organisaties helpen bij het verkrijgen van inzichten in extra financieringsmogelijkheden en strategieën om hun werking toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.
Waar & wanneer?
zaterdag 16 september – 10:30-17:00
Les Halles de Schaerbeek (Grote Hal), Brussel
Inschrijven
Deelname is gratis, schrijf in via deze link.
Taal: Engels
Contact
Heb je nog vragen of wens je meer info met betrekking tot toegankelijkheid op de sectordag? Laat dan gerust van je horen via info@stagingaccess.be. Voor een directe hulpvraag op de dag zelf kan je telefonisch of per bericht terecht op +32 486 022 295.
Meer informatie
Een activiteit van Cripping the Space in samenwerking met Het TheaterFestival, Kunstenpunt, VIERNULVIER, Cultuurloket, Les Halles de Schaerbeek, Lasso, DE SINGEL, NTGent en Sociaal Fonds Podiumkunsten.