Reimagine the Art World

28 jan 2021
Werksessie online
Een workshop over eerlijk bestuur en trans-post-nationaal werken in de kunsten

Hoe bestuur je een organisatie op een eerlijke manier? Is collectief besturen beter besturen, en hoe kan dit dan in z’n werk gaan? Hoe werk je internationaal, met voldoende aandacht voor de persoonlijke, lokale en historische context van de plek waar je bent of waar je vandaan komt?

Rond deze essentiële vragen ontwikkelde een groep kunstenaars en kunstwerkers uit Europa en de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) een reeks van 22 tarotkaarten. Ze werkten hieraan in het kader van het Europees samenwerkingsproject RESHAPE (2018-2020).

De kaarten zijn een manier om onze verbeelding rond de thema’s ‘eerlijk bestuur’ en ’trans-post-nationaal’ te stimuleren.

(c) Martin Schick

Wat?

Tijdens de workshop op 28/01 zullen enkele RESHAPERS samen met de deelnemers een collectieve lezing doen van de kaarten en die koppelen aan concrete voorvallen of kwesties uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Dat gebeurt in drie parallelle groepen, die begeleid worden door telkens twee facilitatoren.

Voor wie?

De workshop richt zich op kunstenaars, curatoren, producenten en zakelijk medewerkers die openstaan voor een collectief leerproces rond transitie naar een duurzame en rechtvaardige kunstecologie.

Waar & wanneer?

donderdag 28 januari 2021
10u-12u30
online (schrijf in en je krijgt de link toegestuurd kort voor aanvang)
aantal deelnemers: 20
voertaal Engels

Schrijf in

Reserveer je virtuele plekje via een mailtje aan dirk@kunsten.be.

Bio’s van de deelnemende RESHAPERS

Moderatoren en ontwerpers van het thema Governance of the Possible 

Helga Baert geeft richting aan het meerstemmig artistiek team van wpZimmer. Deze werkplaats voor artiesten wil een ruimte worden die onderlinge uitwisseling, zorg, verantwoordelijkheid en artistieke ontwikkelingsprocessen stimuleert.

Martin Schick werkt als kunstenaar rond cultuurmanagement. Voor blueFACTORY, een publiek-private innovatiewijk, ontwikkelt hij een cultureel concept geïnspireerd op de sociale permacultuur. Met TRNSTN bouwt hij mee aan een sectoroverschrijdende organisatie met een dynamisch bestuursmodel, dat niet top-down werkt maar waarbij alle medewerkers inspraak krijgen.

Sam Trotman is directeur van Scottish Sculpture Workshop (SSW) in Aberdeenshire (Schotland). Momenteel werkt SSW samen met een aantal kunstenaars, lokale gemeenschappen en partners aan een collectieve bestuurspraktijk voor de organisatie.

Moderatoren en ontwerpers van het thema Trans-Post-National Artistic Practices

Marine Thévenet werkt als curator en producent, zowel lokaal als internationaal. Ze is bijzonder gevoelig voor de context en contextualisering van kunstwerken en voor de sociale impact ervan op onze samenleving. Ze maakt deel uit van l’Amicale, een coöperatie van kunstenaars en producenten gevestigd in Rijsel en Brussel.

Petr Dlouhý is een in Praag gevestigde curator die veilige omgevingen ontwerpt voor interdisciplinaire ontmoetingen.

Ingrid Vranken werkt als een onafhankelijke dramaturg, curator en kunstenaar en is lid van FoAM, een transdisciplinair laboratorium op het snijvlak van kunst, wetenschap, natuur en het dagelijks leven. Haar praktijk richt zich op het mogelijk maken van een systemische ecofeministische transitie in de kunsten. Daarvoor verdiept ze zich in de kennis van niet-menselijke wezens, en in het bijzonder van planten.

Pau Catà is momenteel doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit van Edinburgh, waar hij zijn doctoraat in de kunsten heeft behaald. Hij is de co-coördinator van de residentieruimte CeRCCa (Center for Research and Creativity Casamarles), de NACMM (North Africa Cultural Mobility Map) en het curator- en onderzoeksplatform HARAKAT.

Meer informatie

  • reshape.network
  • Deze workshop vindt plaats in het kader van een focusprogramma rond duurzaamheid in Vooruit, en van het programma A Fair New World?! van Kunstenpunt.