Sinds december 2022 voert Kunstenpunt onderzoek (gefinancierd door het Brexit Adjustment Reserve Fund van de EU) naar de relatie tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk na Brexit. Bedoeling is om de relaties tussen beide regio’s terug aan te halen, met specifieke aandacht voor inclusie en meerstemmigheid.
De volgende stap van dit traject is gericht op kunstenaars, kunstwerkers en organisaties in Vlaanderen. In november biedt Kunstenpunt je de mogelijkheid om de dialoog met partners in het VK aan te gaan, te versterken en verder te zetten via digitale ontmoetingssessies.
Op basis van onderzoek en werkbezoeken in het VK heeft Kunstenpunt in de Britse culturele sector aan aantal sterktes geïdentificeerd die ook actueel zijn in Vlaanderen: duurzaamheid, kunst en handicap en cross-sectorale praktijken (kunst en gezondheid/welzijn).
Over elk thema organiseren we een digitale ontmoetings- en uitwisselingssessie van 2 uur die voor iedereen toegankelijk is: kunstprofessionals, organisaties en platformen uit Vlaanderen en het VK.
Herbekijk Sessie 1: Kunst en gezondheid/welzijn
Kunst speelt een belangrijke rol bij gezondheid en welzijn. Kunst verbindt kwetsbare mensen opnieuw met zichzelf en met de samenleving, en gaat uitsluitingsmechanismen tegen.
In deze sessie bespreken we (mogelijke) kaders en beleidslijnen die de samenwerking tussen kunst- en zorgsectoren vergemakkelijken in zowel Vlaanderen als het Verenigd Koninkrijk, en Wales in het bijzonder. Als uitgangspunt voor een open gesprek vertrekken we van het Wales Arts Health & Wellbeing Network, het belang van onderzoek en innovatie en de wetgeving in Wales die deze samenwerking ondersteunt. Vlaanderen start een traject rond kunst in woonzorgcentra: Art.Is.t.Care.
Herbekijk de sessie:
Sprekers:
- Rosie Dow, Arts and Health consultant, presenteert het ‘HARP’ (Health, Arts, Research, People) programma voor innovatie en onderzoek
- Angela Rogers, Executive Director, Wales Arts Health & Wellbeing Network
- Eva De Baerdemaeker, adviseur Brusselminister Benjamin Dalle, presenteert project over kunst in woonzorgcentra Art.is.t.Care
Hoe verloopt de sessie?
Tijdens deze sessies geven collega’s uit Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk een presentatie van 10 minuten over het thema, met interessante voorbeelden in hun regio zowel op vlak van inhoud als beleid, gevolgd door een Q&A.
Na de Q&A gaan de deelnemers naar breakout rooms waar ze de kans krijgen om collega’s te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in een dialoog over dit onderwerp.
Deze sessies zullen voornamelijk in het Engels verlopen. Zie onze toegankelijkheidsinformatie onderaan als je denkt vertaling nodig te hebben.
We vragen deelnemers om via het inschrijvingsformulier een korte biografie te geven en hun interesses te schetsen, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de breakout-sessies.
Na deze digitale sessies zullen we voor een aantal deelnemers (maximaal 2 per sessie) een werkbezoek aan het VK regelen om de dialoog die tijdens deze bijeenkomsten is ontstaan te versterken.
Toegankelijkheid
Heb je specifieke noden voor de digitale bijeenkomsten (bijv. bijschriften, gebarentaal), neem contact op met dirk.dewit@kunsten.be. De sessies worden in het Engels gegeven. Als je vertaling in een andere taal nodig hebt, laat het ons dan weten.
Vragen? Stel ze tijdens een Afternoon Tea (digitaal)
Heb je vragen over deze call? Wil je bespreken wat mogelijke contacten zouden kunnen zijn voor jou in het VK? Neem deel aan onze digitale Afternoon Tea. We kunnen voorstellen doen en introducties voor je regelen.
- Om de week op woensdag om 15.00-16.00 uur CET (25 oktober, 8 november, 22 november)
- Klik op de Zoom-link en stel je vragen rechtstreeks aan onze collega’s (kom gewoon langs, geen afspraak nodig).