Kunst en de wereld zijn onlosmakelijk verbonden. Art during crisis verkent de rol van kunst in tijden van crisis, zoals oorlog of vervolging. Tijdens de maandelijkse, digitale discussies geven we het woord aan een stem uit het kunstenveld als uitgangspunt.
Kunst in tijden van crisis
Wat kunnen we samen doen? Hoe helpen we kunstenaars die op de vlucht zijn naar connecties in de sector? Moeten organisaties solidair zijn tijdens crises, en wat betekent solidariteit precies? Ga mee in gesprek tijdens de digitale open discussies.
Sluit aan bij onze open discussies: elke eerste donderdag van de maand, van 9 u. tot 10 u. via Zoom. De gesprekken zijn in het Engels.
Komende sessie – gastvrijheid voor nieuwkomers in kunsthogescholen
Komende sessie – gastvrijheid voor nieuwkomers in kunsthogescholen
Op donderdag6 maart gaan we met Ruth Razan Loos, Robin Vanbesien en Stadscanvas in gesprek over belang van gastvrijheid voor nieuwkomers in kunsthogescholen in tijden van crisis.
Ruth Razan en Robin vertellen hoe ze daaraan werken als docenten van Sint Lucas Antwerpen, door toegang te geven tot infrastructuur, curricula, netwerken, kennis, het docentenkorps en meer. Ze hebben het over de valkuilen die ze tegenkomen, wat hun werk bevordert en wat niet. Ten slotte onderstrepen ze het belang van cross-sectorale samenwerken, in het bijzonder met Stadscanvas, een project voor artistieke nieuwkomers.
Sluit rechtstreeks aan bij het gesprek via onderstaande link.
Ruth Razan Loos heeft een master in de Beeldende Kunsten en de Kunstwetenschappen en is doctor in de kunsten. Ze is docent en beleidsmedewerker onderzoek en maatschappelijke dienstverlening op Sint Lucas Antwerpen (KdG) met aandacht voor diversiteit en inclusie en participatieve praktijken.
Robin Vanbesien is een kunstenaar, filmmaker, onderzoeker, docent en doctor in de kunsten. Robin doceert in het Masterproject in een Socio-Politieke Context aan Sint Lucas Antwerpen (KdG).
Stadscanvas is een project van Fameus voor artistieke nieuwkomers om het Nederlands te oefenen tijdens artistieke activiteiten, en om een community te vormen. Fameus is een creatieve broedplaats voor amateurkunstenaars in Antwerpen.
Vrijdag 19 apr: Aadel Essaadani – Kunstenaar en kunstmanager, uitvoerend directeur van Racines aisbl.
Vrijdag 26 apr: Fatin Farhat – Cultureel manager
Vrijdag 3 mei: Yazid Anani – programmadirecteur Qattan Foundation
Vrijdag 31 mei: Najla Alshami – Yemen Art Base
Vrijdag 14 jun: Open agenda
Vrijdag 21 jun: Tamara Janashia
Vrijdag 28 jun: Haris Pašović
Vrijdag 5 jul: KROKODIL
Donderdag 9 januari – inclusie en sociale verbinding in kunstorganisaties met Kunsthal Gent & Josien Pieterse (Framer Framed)
Danielle van Zuijlen & Jana Vasiljević, Kunsthal Gent: Kunsthal Gent is een experimenteel kruispunt voor de presentatie en ontwikkeling van hedendaagse beeldende kunst. Danielle van Zuijlen (mede-oprichter, coördinator ontwikkeling) en Jana Vasiljevic (coördinator platform) vormen samen met Valentijn Goethals (mede-oprichter, coördinator presentatie) het artistiek team.
Josien Pieterse, Framer Framed: is mede-oprichter en co-directeur van Framer Framed, een platform voor hedendaagse kunst, visuele cultuur en kritische theorie & praktijk in Amsterdam. Framer Framed streeft ernaar het kunstlandschap te transformeren in een inclusief en rechtvaardig speelveld, waarin de stemmen van diegenen die minder luid zijn niet alleen worden gewaardeerd, maar vanzelfsprekend meepraten.
Donderdag 6 februari – belang van kunstenaarsresidenties in tijden van crisis met Hicham Khalidi, Piet Joostens en Caroline Dumalin
Hicham Khalidi is directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht (NL), een Post-Academy voor kunst, design en reflectie die residencies biedt aan internationale kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, curatoren en architecten.
Caroline Dumalin is artistiek directeur van MORPHO in Antwerpen. MORPHO legt zich toe op artistieke ontwikkeling door het aanbieden van residenties en ateliers aan kunstenaars, die daarmee tijd, ruimte en/of middelen krijgen.
Piet Joostens is auteur, vertaler en programmamaker in Internationaal Literatuurhuis Passa Porta in Brussel, waar hij verantwoordelijk is voor residenties en talentontwikkeling. Passa Porta is een unieke en meertalige ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar ideeën, teksten en verhalen.