Meet the makers sessie: residenties & digitale creatie

16 dec 2020
Debat online
Hoe omgaan met de huidige beperkte internationale mobiliteit? Welke rol kan digitale technologie daarbij spelen?

Hoe gaan kunstenaars om met de huidige beperkte internationale mobiliteit? Welke rol kan digitale technologie daarbij spelen?

Tijdens deze editie van het Media & Culture Fast Forward festival neemt Kunstenpunt een ‘Meet the makers’-sessie voor z’n rekening over de mogelijkheden van residenties, werkplaatsen en digitale technologie.

Wat?

Tijd en ruimte om dingen uit te proberen zijn cruciaal voor kunstenaars, creatievelingen, ondernemers en onderzoekers. Residenties en werkplaatsen zijn zo’n veilige plaatsen waar experiment centraal staat. Maar de afgelopen maanden is alle internationale mobiliteit plots afgeschaft en moesten veel kunstenaars hun plannen herzien.

Tijdens deze “Meet The Makers” sessie gaan we in gesprek met kunstenaars over hoe die uitdaging aangaan door digitale technologie te gebruiken. Welke plaats krijgt het digitale in hun creatieproces? Hoe herdefiniëren ze ‘gemeenschap’ in een digitale context? Hoe gaan ze om met beperkte internationale mobiliteit? Wat is hun ervaring met online residenties? Welke andere formats hebben ze ontwikkeld? Hoe zien ze de rol van kunst, media en technologie in het hertekenen van onze maatschappij?

Sprekers

Vanessa Brazeau

Canadese kunstenaar Vanessa Brazeau is een (non)producer, voice-over performer, medewerker, (un)educator, atleet en zelfbenoemde cabaretier. Ze heeft een werkrelatie met Timelab in Gent, die begon toen ze deel uitmaakte van de ‘Sprinters’. Deze groep kunstenaars reflecteert op het werk van de organisatie en komt voor hun jaarlijkse sprint samen over onderwerpen als commons, persoonlijke ontwikkeling, geld, veerkracht en de mogelijke vormen van een residentie. Tegenwoordig maakt ze deel uit van het kernteam van de organisatie. In haar artistieke praktijk creëert Vanessa zelf situaties die participatie, activering en weerstand aanmoedigen. Ze woont in Brussel en neemt momenteel deel aan een digitale residentie bij het Laznia Center for Contemporary in Gdansk.

Jo Caimo

Jo Caimo is kunstenaar, collectief denker en uitvinder van objecten en instrumenten. Zijn werk ligt op het snijvlak van performance, muziek, productdesign, installatie en de digitale wereld. Met zijn objecten en instrumenten onderzoekt hij “het collectieve” versus “het innerlijke”, en hij daagt de toeschouwer dan ook uit om deel uit te maken van zijn werk. Hij ontwikkelt effectieve meetinstrumenten en platforms waarmee we onderbewuste patronen en mechanismen in co-creatieprocessen beter kunnen begrijpen. Het onderzoeken, stimuleren en visualiseren van de energieën tussen mensen onderling is het onderliggende thema.

Lissa Kinnaer (moderator)

Lissa Kinnaer is medewerker internationale relaties beeldende kunsten bij Kunstenpunt.

Matteo Marangoni

Matteo Marangoni is een kunstenaar en gemeenschapsorganisator geïnteresseerd in geluidsrituelen, doe-het-zelf-media en toegepast utopisme. Zijn artistieke praktijk richt zich op het creëren van ruimtelijke ervaringen die de relatie tussen subject en object onderzoeken. Als organisator coördineert hij het programma van iii (instrumentinventors.org) en cureert de performance-serie No Patent Pending.

An Mertens

An Mertens is mediakunstenaar en auteur. Daarnaast is ze sinds 2008 ook kernlid van Constant, een organisatie voor kunst en media in Brussel. An ontwikkelt een op onderzoek gebaseerde kunstpraktijk, gericht op het gebruik van computationele technieken voor literaire creatie. In 2019 lanceerde ze de kunstenaarsnaam Anaïs Berck, een collectief dat staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen mensen, algoritmes en bomen en zich verdiept in de specificiteiten van menselijke intelligentie in het gezelschap van artificiële en vegetale intelligenties. In april 2021, tijdens een residentie in Medialab Prado Madrid, ontwikkelt Anaïs Berck een prototype van een algoritmische uitgeverij, waarin algoritmes de auteurs zijn van ongewone boeken. De residentie werd toegekend door het programma ‘Residentie Digitale Cultuur’ van de Vlaamse overheid. An Mertens spreekt tijdens dit panel in naam van Constant en van Anaïs Berck.

Tijdstip

Woensdag 16 december van 13u00 tot 15u00. Het gesprek wordt in het Engels gevoerd.

Inschrijven?

Schrijf in via mediafastforward.be

Wat is Media & Culture Fast Forward?

Media & Culture Fast Forward is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media rond de toekomst van media en cultuur.  Het brengt media professionals, ondernemers, creatievelingen, onderzoekers en beleidsmakers samen om innovatie mogelijk te maken.