A Fair New World?! (dag 2)
Daags na de ontmoetingsdag van Kunstenpunt & Het TheaterFestival op vrijdag 4 september, kijken kunstenaarsplatform State of the Arts (SOTA) & Het TheaterFestival vooruit naar de toekomst. Welke aanzetten van die nieuwe wereld-met-corona zijn er al? Wat kunnen we doen om die dynamieken te versterken?
Een tipje van de sluier
Kunstenaars die zonder inkomsten vallen, ongelijkheid die zich (ook in de kunsten) doorzet, te weinig werk- en speelplek, het al te witte karakter van de gesubsidieerde cultuursector, steeds meer maatschappelijke vragen bij de zin van kunstsubsidies, de groeiende ecologische dreiging: het zijn geen nieuwe uitdagingen, maar de jongste verkiezingsuitslag, de corona-crisis en Black Lives Matter hebben ze meer dan ooit op scherp gesteld. Het laatste jaar zijn we wakker geworden in een nieuwe werkelijkheid. Wat te doen?
Programma
12u30 tot 18u
SOTA & Het TheaterFestival geven in Tour & Taxis ruimte aan enkele concrete projecten die bovenstaande uitdagingen tackelen. Gespreid over twee blokken van anderhalf uur kan je aanschuiven aan twee gesprekstafels naar keuze. Denk aan thema’s als sociale bescherming voor kunstenaars, fair practice, ecologie in de kunsten… Samen verbinden we onze inzichten tot één grote muurtekening.
18u tot 19u
We eten en verplaatsen ons naar Decoratelier, 20 minuten verderop.
19u tot 22u30
SOTA & Het TheaterFestival geven in Decoratelier carte blanche aan Headquarters of the Mouvement, dat al jaren aan concrete verandering werkt. Zij presenteren ons een programma dat een tipje van de sluiers oplicht over wat zich de afgelopen maanden ver weg van de schijnwerpers heeft afgespeeld in de grassroots. We geloven dat we daar als witte sector veel van op te steken hebben.
Aanwezigen in de voormiddag worden verwacht het hele programma te volgen. De dag vormt één concept: van een faire nieuwe wereld kan je niet in stukjes proeven.
Datum, tijdstip en locatie
zaterdag 5 september
12u30 – 22u30
Tour & Taxis – Shed / Decoratelier
Over SOTA
State of the Arts (SOTA) is een open platform dat de structuren van de kunstwereld vandaag opnieuw wil verbeelden. SOTA opereert vanuit de collectieve kennis van onafhankelijke kunstenaars en kunstwerkers, maar staat open voor alle individuen en organisaties die zich willen inzetten voor een meer fair en divers kunstenveld in België. Voor SOTA kan er slechts sprake zijn van werkelijke verandering als we gehoor geven aan de mensen, bezorgdheden en standpunten die de machtscircuits van de bestaande culturele sector nog al te vaak uitsluiten of als irrelevant beschouwen. Dit is wat SOTA mogelijk wil maken.
Tot slot gelooft SOTA dat de transitie van de kunstwereld ook een katalysator kan zijn voor verandering in de brede samenleving. Voor vragen of opmerkingen kan je HIER terecht.