Terugblik op 2024: ontdek het jaarverslag van Kunstenpunt
Wat waren de belangrijkste thema’s voor Kunstenpunt in 2024? Welke bezoekersprogramma’s hebben we georganiseerd voor internationale programmatoren? Welke plekken hebben we in het buitenland bezocht? Hoeveel kunstenaars surften naar onze website? Lees er alles over in ons jaarverslag.
Je kon er niet naast kijken: in 2024 heeft Kunstenpunt alles ingezet op het verzamelen van input voor de nieuwe Landschapstekening Kunsten. Dat is een studie die het kunstenveld in Vlaanderen analyseert, alsook de thema’s die er leven. Het volgt bestaande evoluties op, identificeert nieuwe trends en maakt een analyse van sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. De oplevering is voorzien in september 2025.
De Landschapstekening baseert zich op wat de kunstensector zelf signaleert. We gaven vorm aan een zo meerstemmig en breed mogelijk traject binnen het kader van de professionele kunsten. De vraag wat professionele kunst precies is, werd mee onder de loep genomen.
We organiseerden sectordagen en focusgesprekken per discipline, (sub)sector, functie en onderwerp. Mensen sloten aan via open oproepen en konden langs dezelfde weg ook extra thema’s aanbrengen. We organiseerden 53 evenementen op 33 verschillende locaties over heel Vlaanderen en Brussel. Meer dan 1000 collega’s uit het kunstenveld deelden hun inzichten, goed voor 200 uur aan geluidsopnames.
Deze werden herwerkt tot anonieme transcripties en dienen samen met onze eigen kennis, data en onderzoek als basis voor de publicatie. Daarbij ontvingen we bijdragen van redactiepartners uit andere disciplines: het Vlaams Audiovisueel Fonds, Literatuur Vlaanderen, VI.BE en het Vlaams Architectuurinstituut. Aanvullend organiseerde het Departement van Cultuur, Jeugd en Media een schrijfopdracht rond vormgeving.
Uiteraard was de Landschapstekening niet de enige focus van Kunstenpunt in 2024. We leverden een resem aan nieuwe studies op: over de loopbanen van kunstenaars, publiekswerking vandaag, de link tussen creativiteit en mentaal welzijn, specifieke vormen van organisatieontwikkeling, en meer. We werkten verder aan de herbestemming van de collecties van de voormalige steunpunten (VTi, BAM, Muziekcentrum Vlaanderen), en organiseerden een publiek gesprek rond vrijheid van meningsuiting in de kunsten.
Bovendien werd er verder ingezet op onze succesvolle schrijftafels, de wekelijkse contactmomenten tijdens de Morning Coffees, verscheidene bezoekersprogramma’s, werkbezoeken, sectorbijeenkomsten, dagelijkse persoverzichten, databanken, en de ondersteuning van onze sector via initiatieven als de Supernova kamermuziekwedstrijd, beurzen en zoveel meer.
Ontdek het allemaal in ons jaarverslag. Veel leesplezier!
Download het volledige jaarverslag