Re/set: inspirerende initiatieven, ook voor na de lockdown
Hoe kan je als theatermaker toch een fysieke verbinding maken met je publiek? Wat kan je voor kunstenaars doen met een lege zaal? We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen naar de nieuwe realiteit na de lockdown. We maken voor jullie graag een selectie.
1. Mixed realities tijdens de lockdown
Theaters en concertzalen moeten dicht. Voorstellingen en concerten worden digitaal aangeboden of live gestreamd. Het is een oplossing, maar hoe kan je toch die fysieke verbinding met je publiek blijven maken?
Theatermakers zoals bijvoorbeeld Sien Vanmaele proberen de fysieke verbinding te blijven maken met het publiek. Het onderzoeksproject van Sien, ‘Kookworkshops ter voorbereiding van het einde van de wereld’, over de voedselketen en de impact ervan op het klimaat, wordt tijdens de lockdownperiode digitaal aangeboden. Het publiek ontvangt enkele dagen vooraf instructies over de nodige ingrediënten van de toekomst en keukenbenodigdheden. Tijdens interactieve workshops logt het publiek via Zoom van thuis in en Sien begeleidt hen bij het bereiden. Zo ontstaat een zintuiglijke band met het voedsel en elkaars handelingen in het intieme kader van keuken of woonkamer. Sien behandelde thema’s zoals zeewier, zilte planten, fermentatie, thee, etc.
Op vraag van Cultura Nova in Nederlands Limburg zal Laika de voorstelling BALSAM één keer live spelen (in plaats van een reeks voorstellingen). Balsam is een muzikale en zintuiglijke performance van Laika en Zefiro Torna waarin muziek samensmelt met geuren en smaken. Laika stelde voor aan de lokale televisie om er een opname van te maken die later zal uitgezonden worden. Het publiek zal een pakketje thuis ontvangen met balsems, poeders, drankjes en onalledaagse amuse gueules. Op die manier gaat de zintuiglijke ervaring niet verloren.
De mix van fysiek en digitaal, afstand en intimiteit, biedt perspectieven voor nieuwe creaties en ervaringen, die ook na de lockdown van toepassing blijven.
2. Musea steunen kunstenaars
Musea ondersteunen ook levende kunstenaars, zij zijn immers het meest getroffen door de huidige crisis. Het Fotomuseum FOMU geeft 5 werkbeurzen aan fotografen om nieuw werk te maken rond de huidige crisis, en organiseert ook online workshops met fotografen, met binnenkort Max Pinckers, Michiel Decleene en Mike Murawski.
3. Virtuele rondleidingen
Musea en tentoonstellingsplekken organiseerden tijdens de eerste lockdown virtuele rondleidingen in de vorm van 360° tours, documentaires of podcasts. Tijdens deze tweede lockdown komen daar ook live interactieve gidsbeurten en ontmoetingen bij. De deelnemers volgen de gids van thuis uit, ze stellen vragen en ze kunnen met elkaar in gesprek gaan. Het stadsmuseum Eperon d’Or in Izegem organiseert een half uur durende rondleiding via hun Facebookpagina en kunstgalerie Tatjana Pieters ontvangt bezoekers op afspraak voor een rondleiding via zoom.
4. Gesloten cultuurhuizen voor kunstenaars
Kunst- en cultuurhuizen zijn gesloten. Sommige huizen maken ruimtes die tijdelijk leeg staan beschikbaar voor kunstenaars. CC Strombeek te Grimbergen geeft kunstenaars via residenties de kans om een productie of een opname voor te bereiden. Van deze residenties maken ze podcasts die het publiek online kan volgen. Op die manier kunnen kunstenaars zich verder artistiek ontwikkelen tijdens de lockdown.
5. Reeksen rond cultuur bij je thuis
Thomas Blondelle en Liebrecht Vanbeckevoort, twee Belgische laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, hebben een muzikale online adventskalender gemaakt. Van 1 tot 25 december krijgt het publiek dagelijks een mini-concert van 5 à 10 minuten, met uiteenlopende genres zoals liederen, songs, aria’s en piano solo’s. De muziek werd speciaal opgenomen in november 2020 in een lege zaal van het Concertgebouw Brugge. Koop hier de kalender en ontvang dagelijks een link met nieuwe muziek.
Twee andere theaters organiseren online gesprekken:
- deSingel organiseert elke vrijdag, tot 18 december, online gesprekken met kunstenaars en scherpdenkers over nabijheid en afstand, met als titel ‘crossing distance’.
- Het Internationaal Theater Amsterdam en het Parool brengen dagelijks om 17u een reeks gesprekken met als titel ‘Alice in Wonderland’, rond “overleven in een wereld die voortdurend verandert, en waarin niets meer is wat het was”. Een uitnodiging om out-of-the box te denken en andere denkkaders te exploreren.