Kunsten in transitie 2017-2021
In de periode 2017-2021 werkte Kunstenpunt verder op eerdere initiatieven over de ecologische en sociaal-rechtvaardige duurzaamheid van de artistieke praktijk.
De voorbije jaren heeft het veld stappen gezet in zijn ecologisch denken en doen. Het gaat niet meer alleen over technische kwesties om de CO2-uitstoot te verkleinen. Het inzicht groeide dat de kunsten, als verbeeldingsruimte, een fundamenteler rol kunnen spelen bij de transitie naar een duurzamere samenleving. De kunsten gelden steeds meer als partner in het maatschappelijke middenveld, via bv. Pulse Transitienetwerk Cultuur en de stedelijke ‘Green Track’-platformen.
Kunstenpunt stimuleerde beleid en sector om de ecologische impact van de kunstenpraktijk te verminderen en om motoren te zijn voor transitie naar een duurzamere samenleving, door:
- Partnerships: onze steunpuntwerking omtrent duurzaamheid kreeg vorm vanuit partnerships. Samen met andere steunpunten en pioniers in de kunstensector gaven we impulsen aan de ontwikkeling van netwerken en partnerships met de focus op ecologie en sociaal-rechtvaardige duurzaamheid (bv.: website Cultuurzaam en Trefdag Pulse Transitienetwerk Cultuur, overleg tussen de drijvende krachten van stedelijke netwerken Green Track, intervisie voor ecocoaches, programma Ecopolis e.a.).
- Onlinepublicatie: de inzichten die deze samenwerkingen bieden, worden naar de kunstenpraktijk vertaald en online gepubliceerd en gedeeld via sociale media. We ontsloten goede praktijkvoorbeelden uit het kunstenveld.
- Een duurzaam Kunstenpunt: Kunstenpunt koestert transitie als een centrale waarde binnen de eigen organisatie.