Hoeveel geld geeft de overheid uit aan kunsten en cultuur in Vlaanderen en Brussel?
Hoeveel geld vloeit van de Vlaamse en lokale overheden naar de cultuursector? Welke besparingen en budgetverhogingen kwamen er de afgelopen tien jaar? En wat voor impact hadden die op de (Vlaamse) overheidsuitgaven?
Naar aanleiding van de Landschapstekening Kunsten beantwoordde Kunstenpunt deze schijnbaar eenvoudige vragen.
België heeft verschillende overheden en beleidsdefinities van ‘kunsten’ en ‘cultuur’. Die brengen ook heel wat cijfers met zich mee, wat de nodige uitleg vraagt. Lees het volledige artikel via onderstaande link, of ontdek hier de voornaamste bevindingen.
Verdiep je in het volledige artikel via onze Kenniswiki
Een greep uit de belangrijkste bevindingen
Overheden vergelijken
Het COFOG-systeem (Classification of the Functions of Government) laat als enige een volledig correcte vergelijking toe tussen overheden. Op die manier krijg je zicht op uitgaven aan ‘Culturele diensten’: een uitgebreide categorie die niet alleen kunsten omvat, maar ook sociaal-cultureel werk, (on)roerend erfgoed, cultuurparticipatie, enzovoort.
- 0,9 à 1% van de uitgaven van alle overheden in België samen gaat naar Culturele diensten. Daarmee ligt België op of zeer dicht bij het Europese gemiddelde.
- Binnen België geeft de Vlaamse overheid het hoogste bedrag uit aan Culturele diensten.
- Samen geven de lagere overheden (alle provinciale en lokale besturen in België) iets meer uit dan de hogere overheden (Gemeenschappen + Gewesten + Federale overheid).
Vlaamse overheid
De Vlaamse begroting gebruikt een ander systeem. Al jaren gaat zo’n 1,1 à 1,3% van de totale Vlaamse overheidsuitgaven naar ‘Cultuur’. Daarin vormen de Kunsten het grootste aandeel van die uitgaven.
In het geheel zijn de Kunsten wel een klein deel: zo’n 0,4% van de Vlaamse begroting.
Lokale overheden
De Beleids- en Begrotingscyclus van de lokale overheden in Vlaanderen zit nog op een andere manier in elkaar. 5 à 6% van alle uitgaven van de Vlaamse steden en gemeenten gaat naar de categorie ‘Kunsten en cultuur’ (wat veel ruimer is dan ‘professionele kunsten’). Deze uitgaven bleven vrij stabiel in recente jaren.