Bezoek onze kenniswiki
Op zoek naar inzicht over hoe de kunstensector functioneert en ontwikkelt? In onze kennismodule verzamelen we diepgaande analyses en besprekingen.
Hoe divers is ons kunstenveld? Hoe groot zijn de stappen die we reeds hebben gezet, hoe lang is de weg nog te gaan? Welke verschillen tussen organisaties kunnen we vaststellen? Na een eerste onderzoek in 2018 om antwoord te bieden op deze belangrijke vragen, hernam Kunstenpunt afgelopen zomer de diversiteitstelling.
Diversiteit omvat meerdere aspecten – in dit onderzoek werden specifiek migratieachtergrond, handicap en genderidentiteit bevraagd.
In samenwerking met LEVL, KU Leuven en een groep mensen met uiteenlopende expertises werd een korte, online vragenlijst doorgestuurd naar tewerkgestelden en leidinggevenden in kunstinstellingen, kunstenorganisaties met werkingssubsidies (2023-2032) en organisaties met specifieke opdrachten. Dit onderzoek representeert bijgevolg niet de volledige kunstensector.
De resultaten van de Diversiteitstelling 2024 bevestigen een aantal zaken die intuïtief al geweten zijn. Er is een grote kloof tussen de ambitie naar een inclusieve sector, en de uiteindelijke implementatie ervan op de werkvloer. Mensen met geprivilegieerde identiteitskenmerken (cisgender, zonder migratieachtergrond en zonder handicap) zijn overgerepresenteerd, zeker in leiderschapsrollen, en ervaren weinig tot geen discriminatie.
Deelname aan de vragenlijst gebeurde vrijwillig en volledig anoniem. Antwoorden kwamen op geen enkel moment bij de werkgevers van de deelnemende organisaties terecht, noch bij Kunstenpunt. De verwerking van deze data gebeurde door de KU Leuven.
Deze bevraging was geen meldpunt voor discriminatie. Respondenten die te maken krijgen met discriminatie en dit wouden melden, werden aangeraden contact op te nemen met 1712, het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag of het Vlaams Mensenrechteninstituut.
Lees het volledige onderzoek en de bijhorende resultaten via onderstaande link. Ben je op zoek naar meer informatie, of heb je vragen? Mail onze collega Tom.
Diversiteit in de kunstensector – meting 2024
Bronnen ter voorbereiding van dit onderzoek:
Op zoek naar inzicht over hoe de kunstensector functioneert en ontwikkelt? In onze kennismodule verzamelen we diepgaande analyses en besprekingen.
Welke dossiers onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Ontdek hier het overzicht.