Drie nieuwe residentieplekken voor digitale cultuur
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media lanceert een nieuwe samenwerking met residentieplekken voor makers en onderzoekers actief op de snijlijn tussen kunst, cultuur, wetenschap en technologie.
Met deze nieuwe subsidieoproep wil het Departement CJM digitale innovatie en samenwerking tussen verschillende sectoren stimuleren. De residentieplekken bieden professionele ondersteuning (zowel productioneel, inhoudelijk als technisch) en helpen bij het uitbouwen van internationale netwerken.
Kunstenaars, (digitale) makers, game-ontwikkelaars of onderzoekers in de Vlaamse cultuur- of mediasector kunnen zich kandidaat stellen om te verblijven in een van deze drie buitenlandse residentieplekken:
- Ars Electronica Futurelab in Linz
- EMPAC in Troy, New York
- Medialab Prado in Madrid.
Hoe vraag je een residentietoelage aan?
Aanvragen moeten uiterlijk op 15 oktober 2019 via de KIOSK-applicatie in het Nederlands en het Engels worden ingediend.
Het Departement CJM beoordeelt de aanvragen voor de residentietoelagen samen met de anderstalige residentieorganisatie in kwestie. Daarom moeten alle aanvragen zowel in het Nederlands als het Engels worden ingediend. Makers of onderzoekers die voor een residentie geselecteerd worden, ontvangen een tussenkomst in de leef- en reiskosten en een forfaitaire bijdrage in de productiekosten.
Heb je interesse in een van deze residenties? Kom dan op 29 oktober naar de infosessie van Kunstenpunt in samenwerking met het Departement CJM.
Residenties voor kunstenaars
Naast deze oproep rond digitale cultuur heeft de Vlaamse overheid ook overeenkomsten met residenties waarvoor uitsluitend kunstenaars een residentietoelage kunnen aanvragen:
- AIR Berlin Alexanderplatz (Berlijn): 1 oktober 2019
- Isola Comacina (Como-meer, Italië): 14 november 2019
- Residency Unlimited (New York): 1 februari 2020
- Academia Belgica (Rome): 1 maart 2020
- TOKAS (Tokyo Arts and Space): 7 november 2019
- Le 18 (Marrakesh): 1 april 2020