Artistieke kwaliteiten
Waardekaders voor kunst zijn divers en evolueren. Daarom spreken we over artistieke kwaliteiten, in het meervoud.
Inzicht en overzicht: dat biedt Kunstenpunt jou hier. Kennis over hoe de kunstensector functioneert en ontwikkelt. Dat samengebracht op één plaats en bekeken vanuit de lange termijn.
Je vindt in deze wiki-omgeving een overzicht van de ontwikkelingen in de professionele kunstensector uit Vlaanderen en Brussel. Via de onderstaande onderwerpen worden die behapbaar en doorzoekbaar.
Elk onderwerp vullen we aan met besprekingen en analyses. Het doel is om je komende jaren steeds meer onderbouwde inzichten te verschaffen. Die zijn het resultaat van (praktijk)onderzoek van Kunstenpunt en anderen.
Waardekaders voor kunst zijn divers en evolueren. Daarom spreken we over artistieke kwaliteiten, in het meervoud.
Bij programmeren of cureren, bij het kiezen van partners, bij het verdelen van subsidies... altijd spelen er complexe waardekaders.
Digitalisering in de kunsten impacteert artistieke creatie, interne werkprocessen, en distributie- en communicatiekanalen.
Over klimaatverandering en sociaal-rechtvaardige transitie in de kunsten: een transformatieproces binnen de grenzen van mens en planeet.
Zorgen voor correcte vergoeding, gedeelde macht, veiligheid en welzijn in artistieke praktijken en samenwerkingen.
Gelijkheid, het wegwerken van drempels, toegankelijkheid verbeteren, omgaan met machtsdynamieken, ... werken aan inclusie zet hier op in.
Autodidact, net afgestudeerd, de eerste subsidies, in opdracht werken, met pensioen gaan... Onder instroom en uitstroom wordt er veel begrepen.
Internationaal werken heeft artistieke, economische, menselijke, sociale, ecologische en effecten. Hoe weeg je die tegenover elkaar af?
Artiesten hebben recht op financiële bescherming tijdens de periode tussen kunstopdrachten of contracten. Dit werd het "kunstenaarsstatuut" genoemd.
Van het Vlaamse kunstendecreet, over lokaal cultuurbeleid, tot Europese culturele programma's: op deze pagina brengen we het in kaart.
Kunst houdt zich niet aan grenzen. Daarom is het belangrijk om af te stemmen tussen verschillende instanties en initiatieven.
Artiesten en kunstwerkers hebben hun loopbaan zelf in de hand én krijgen kansen van anderen. Hoe werkt dat, een leven lang?
Wat is ondernemerschap in de kunsten? Op zoek naar een ruimer begrip voor deze door velen in de kunsten verfoeide economische term.
Waarom en hoe kunstenaars investeren in artistieke ontwikkeling en welke steun ze daarvoor krijgen van organisaties en beleid.
Wat zijn participatieve kunstpraktijken? En hoe verhoudt het Vlaamse kunstenbeleid zich tot het druk bediscussieerde begrip 'participatie'?
Kunst produceren gaat van artistiek onderzoek tot het vinden van de meest geschikte presentatieplek, en omgaan met de receptie ervan.
Kunst leeft voor een deel bij de gratie van het publiek. Wie is dat? Waarom komen ze (niet)? Welke drempels zijn er en hoe nemen we die weg?
Reflectie in de kunsten neemt verschillende vormen aan, afhankelijk van de context. We benaderen het van verschillende kanten.
Tijd, infrastructuur, mentaal, digitaal, ... Kunst heeft ruimte nodig. Hoe maak je die, beheer je die, eis je die op, krijg je die?
Hoe is het gesteld met de sociaal-economische positie van artiesten en kunstwerkers, en hoe evolueert die?
Kunst mag gezien worden. In Vlaanderen, in België, en in het buitenland. Maar hoe is het gesteld met die spreiding?
Wat is de waarde van de kunsten eigenlijk binnen de cultuur van een altijd veranderende samenleving?
Van solo tot sector: organisatie is noodzakelijk voor een professionele artistieke praktijk, opdat kunst een publiek leven krijgt.
Niet gevonden wat je zocht? Misschien vind je de kwestie die jou bezighoudt in de uitgebreide lijst hieronder. Elke kwestie verwijst je door naar de relevante inzichten onder de onderwerpen van hierboven. Zo houden we het overzichtelijk. Tegelijk krijg je inzicht in alle andere taaie vraagstukken waarmee deze kwesties zijn verweven.