Meerstemmigheid

In 2025 lanceert Kunstenpunt een driejarig traject rond meerstemmigheid in de kunsten. Tijdens deze periode werken we samen met ervaringsdeskundigen, experts en geëngageerde kunstenaars, burgers en organisaties – binnen en buiten het kunstenveld – aan handvaten om tot een meerstemmig kunstenveld te komen.


Meerstemmigheid vraagt een actieve inzet om stemmen te versterken die tot op de dag van vandaag onderbelicht blijven, en het veronderstelt om voorbij de single stories te gaan – de narratieven die stereotypering en framing in de hand werken. Die inzet gaat over het ontdekken van de mechanismen die uitsluiten, en hoe verschillende oorzaken van uitsluiting elkaar beïnvloeden (ook wel kruispuntdenken genoemd). 

Met meerstemmigheid beschouwen we betekenisgeving als een collectief proces dat het verschil – en niet de standaard – als uitgangspunt neemt en de kunsten verrijkt, en waarmee actieve deelname aan de samenleving wordt gestimuleerd.


Diversiteit

Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez spreekt in haar beleidsnota over kunst als ‘eten en drinken voor de ziel’. Maar voor wie is kunst en cultuur? Meerstemmigheid begint bij het besef dat onze eigen referentiekaders geen standaard zijn die voor iedereen geldt. Het betekent ruimte maken voor alle stemmen, ook degene die in het huidige bestel als afwijkend worden beschouwd, die schuren of ons uitdagen. Verschillende perspectieven krijgen een evenwaardige plaats, veilig en met respect.

Daarom is meerstemmigheid niet hetzelfde als diversiteit, wat een maatschappelijk gegeven is. En het is niet hetzelfde als inclusie, waar nog steeds een standaard verondersteld wordt die vervolgens toegankelijk wordt gemaakt voor velen.


Interculturaliseren

Kunstenpunt doet onder meer aan praktijkondersteuning. Als onderdeel daarvan tracht het steunpunt de kunstensector zo goed mogelijk te begeleiden naar een integrale en transversale aanpak inzake interculturalisering.

Afgestemd op onze visie, doen we dit door permanent ruimte te maken voor interculturalisering, kennis en expertise samen te brengen en te delen met de kunstensector, en te monitoren wat er gebeurt rond interculturalisering, en welke uitdagingen en verrijkingen hiermee gepaard gaan.



De thema's van Kunstenpunt

Welke thema’s of dossiers onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Ontdek hier het overzicht.