Symposium (Re)framing the International: internationaal werken in de kunsten, nu en straks
Ben je een kunstenprofessional op zoek naar nieuwe perspectieven voor je internationale praktijk? Ben je als beleidsmaker, onderzoeker of anders professioneel betrokken bij muziek, beeldende kunst of podiumkunsten?
In het slotsymposium van het onderzoekstraject (Re)framing the International delen we al onze verzamelde inzichten en ontwerpen we samen een mogelijke nieuwe toekomst: hoe ziet het nieuwe internationale werken in de kunsten eruit?
Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden. Meer foto’s vind je op onze Facebook-pagina.
Programma
9u30: Onthaal
10u: Plenair programma
10u45: Werksessies met kunstenaars, kunstwerkers en waarnemers. Schuif aan tafel bij een van volgende thema’s:
- Transitie-oefeningen voor een duurzamere mobiliteit
We delen reisverhalen met een lage CO2-uitstoot, staan stil bij onverwachte of onvrijwillige transitie en stellen vragen over de verantwoordelijkheid van de kunstensector als geheel. (Lees hier het oorspronkelijk artikel door Jeroen Peeters) - Samenwerken met het Midden-Oosten en Noord-Afrika, hier en ginder (Engels gesproken)
Een sessie over artistieke samenwerking tussen verschillende delen van de wereld. We gaan verder op het concept van een ‘hier en daar’ en beschouwen dit als een niet-gedefinieerde ruimte voor gemeenschappelijke dialoog tussen verschillende culturen en continenten. (Meer over onze focus op de MENA-regio) - Europese commons en cultuurbeleid
In deze sessie stellen we vragen over de plaats van kunst en cultuur binnen het Europese politieke project. Kunnen we het draagvlak bij burgers vergroten door de bijdrage van kunstenaars aan maatschappelijke transities meer naar waarde te schatten? En kunnen we samen werken aan een Europese commons? (Lees ook ‘Reclaiming the European Commons’ #1, #2 en #3) - Sectorfocus Beeldende Kunsten
Deze sessie vertrekt van cijfers over kunstenaarscarrières, de kunstmarkt en publieke instellingen. Op basis van gesprekken met de sector behandelen we vervolgens de spanningen die ontstaan bij internationaal werken in de beeldende kunsten. (Lees hier de getuigenissen uit de inspiratiesessie) - Sectorfocus Podiumkunsten
In deze sessie zoomen we in op kwesties die specifiek zijn voor podiumkunsten en geven we een beknopte samenvatting van enkele opvallende cijfers en knelpunten. Een geschikt moment om goede praktijken te delen en je te laten inspireren door collega’s. (Getuigenissen) - Sectorfocus Muziek
Welke Belgen spelen er in het buitenland? We bekijken de cijfers en bespreken de economische, maatschappelijke, artistieke, menselijke en ecologische impact van een internationale carrière in de muziek. En zijn er manieren om de lasten van het traditionele toeren te omzeilen? (Getuigenissen)
12u15: Lunch
13u15: Flip the Conference. Twee gespreksrondes waarin we collectief overstijgende vraagstukken kraken.
Tijdens het middaggedeelte benutten we de opgedane kennis en elkaars expertise om gezamenlijk constructief vraagstukken te kraken. Onder leiding van dagvoorzitter Chris Keulemans en vraagpitchers Saïda Sakali (Senior Project Coordinator bij King Baudouin Foundation), Teun Verbruggen (drummer en oprichter van het label Rat Records), Farbod Fathinejad (TransfoCollect), Hans Bryssinck (theatermaker) en Fabian Barba (choreograaf) worden twee overstijgende vraagstukken geïntroduceerd.
Co-creatie staat centraal in deze gespreksrondes. We creëren een snelkookpan-setting waar we collectief op zoek gaan naar potentiële oplossingen. Er is zowel ruimte voor het formuleren van grotere waardenkaders en droombeelden, als voor het ontwerpen van concrete potentiële oplossingen. Een eenmalig moment om Next Steps voor de sector en het beleid te formuleren. De uitkomsten worden gevangen in een ‘Recept voor de Toekomst’.
15u30: Reflectiemoment
Het programma wordt afgerond met een reflectiemoment waarop de overkoepelende lijnen en opgedane inzichten worden geduid door Ann Olaerts.
16u: Slotdrink
Plaats en tijd
Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen
25 september 2018, van 10u tot 17u.
Achtergrond
Het laatste anderhalf jaar zette Kunstenpunt sterk in op reflectie over nieuwe manieren om internationaal te werken in de kunsten. We verzamelden cijfers, getuigenissen en inspirerende praktijkverhalen in een reeks pop-upmagazines (lees deel een, twee en drie).
Organisatie
Georganiseerd door Kunstenpunt. Realisatie door Creative Consultancy Cornelis Serveert.
Meer informatie
Lees meer over dit onderzoekstraject rond het nieuwe internationaliseren in de kunsten.