Jonge Academie (JA) zoekt kunstenaars met een hart voor wetenschap, beleid, kunst en maatschappij
Oproep voor nieuwe leden 2025-2030: naar jaarlijkse gewoonte is de Jonge Academie (JA) op zoek naar jonge topwetenschappers en excellente kunstenaars met een geëngageerd hart voor wetenschap, beleid, kunst en maatschappij.
Over de Jonge Academie
De Jonge Academie, opgericht in 2013, streeft ernaar via wetenschappelijke kennis en artistieke verbeelding te bouwen aan een duurzame en zorgzame samenleving. Wij inspireren en consolideren de verbinding en kritische dialoog tussen wetenschap, kunst, beleid en maatschappij.
Als een onafhankelijke en gedreven groep van excellente wetenschappers en kunstenaars trachten we deze ambitie waar te maken over de grenzen van disciplines en kennisinstellingen heen. De JA ijvert ervoor de academische en artistieke wereld tot een veilige, transparante en duurzame werkplek te maken, waar academische en artistieke vrijheid kan floreren voor iedereen. Wij willen het verschil maken door in dialoog te treden met elkaar, en met nationale en internationale betrokkenen in de academische wereld en het kunstcircuit, zowel op beleidsniveaus als in samenspraak met maatschappelijke sectoren. De Jonge Academie werkt bottom-up: wetenschappers en kunstenaars vinden elkaar in werkgroepen rond thema’s die de leden zelf belangrijk vinden, kiezen en uitwerken.
Om onze doelstellingen te verwezenlijken, nemen we verschillende initiatieven: we publiceren opiniestukken (bv. rond educide en het precaire statuut van kunstenaars), (co-)organiseren evenementen en maken publicaties rond wetenschaps- en kunstcommunicatie (bv. Maja – het jaarlijkse Magazine van de Jonge Academie, ArtWork, EOS Pipetprijs, Vlaamse PhD Cup, en Expeditie Moendoes); we stellen adviezen op rond Europees wetenschapsbeleid, zijn actief lid van internationale wetenschapsorganen (bv. de European Young Academies of ENYA en All European Academies of ALLEA), bouwen aan netwerken tussen wetenschappers en politici (bv. Science meets Parliament) enerzijds en wetenschappers en kunstenaars (bv. Overlap en De Bustebende) anderzijds en adresseren actuele maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid, diversiteit en de rol van AI.
Voel jij je aangesproken en ben jij de kandidaat die de JA zoekt? Aarzel dan niet jouw dossier in te dienen.
Profiel
Engagement vereist
Lidmaatschap van de Jonge Academie vergt een aanzienlijke tijdsinvestering en een uitgesproken engagement. Het interdisciplinaire karakter van de Jonge Academie en de bijzondere dialoog tussen wetenschappen en kunsten die de JA nastreeft, vragen van kandidaat-leden de motivatie om samen te werken met wetenschappers uit andere disciplines, artistiek onderzoekers en kunstenaars, en dit tijdens maandelijkse ontmoetingen en halfjaarlijkse tweedaagse bijeenkomsten. Om bovengenoemde doelstellingen te verwezenlijken, engageren kandidaat-leden zich om actief bij te dragen aan de uitbouw van projecten, evenementen en andere vormen van de bovengenoemde initiatieven rond wetenschap, kunst, of op het snijvlak tussen beide.
Kandidaten worden aangemoedigd om zowel in de kandidatuur als tijdens het eventuele selectiegesprek zo concreet mogelijk toe te lichten welke bijdrage(n) zij wensen te leveren aan de Jonge Academie en haar doelstellingen.
Ontvankelijkheid en tijdsvenster
- Kandidaten zijn ofwel op het ogenblik van hun aanstelling als JA-lid (1 april 2025) voor ten minste 10% als onderzoeker verbonden aan een Vlaamse universiteit, universitair ziekenhuis en/of een Vlaamse of federale wetenschappelijke onderzoeksinstelling; en komen uit alle mogelijke disciplines, zoals de medische, ingenieurs-, exacte, sociale en humane wetenschappen. Kandidaten hebben zich binnen hun wetenschappelijke discipline als excellente onderzoekers weten te profileren en onderscheiden. Aantoonbare interesse voor en een eigen visie op de relatie tussen kunst en wetenschap (in de breedste betekenis van het woord) strekken tot aanbeveling. Wetenschappers hebben op het ogenblik van hun aanstelling als JA-lid in de regel ten minste drie en maximaal tien jaar geleden hun doctoraat behaald.
- Kandidaten zijn ofwel professioneel actief als (scheppend of uitvoerend) kunstenaar in de breedste zin van het woord (literatuur, muziek, beeldende en audiovisuele kunsten, podiumkunsten, architectuur, digitale kunsten, design en toegepaste kunsten, enz.). Kandidaten hebben zich (in verhouding tot het aantal jaren dat ze als kunstenaar actief zijn) in het internationale kunstcircuit weten te profileren en onderscheiden. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit tentoonstellingen, publicaties, uitvoeringen, of uit prijzen en recensies). Ook kan blijken dat hun kunstwerken een belangrijk maatschappelijk debat op gang hebben gebracht. Aantoonbare affiniteit met wetenschappelijk onderzoek (bv. artistiek onderzoek, doctoraat in de kunsten of practice-based research) en interesse in de relatie tussen kunst en wetenschap (in de breedste betekenis van het woord) strekken tot aanbeveling. Artistiek onderzoekers en kunstenaars hebben op het ogenblik van aanstelling als JA-lid (1 april 2025) in de regel een leeftijd van ten minste 25 en maximum 39 jaar.
Er kan afgeweken worden van het tijdsvenster van de ontvankelijkheid mits motivering door de kandidaat (bv. omwille van zorgplichten, moederschapsrust, carrière-onderbreking of taalbeheersing). De selectiecommissie bepaalt autonoom of de motivering in de kandidatuur redelijkerwijze in verhouding staat tot de omvang van de overschrijding. Onderschrijdingen (wetenschappers jonger dan 3 jaar na doctoraatsverdediging op 1 april 2025, of kunstenaars jonger dan 25 jaar) worden niet aanvaard.
Dossier
Het dossier met de kandidaatstelling moet de volgende onderdelen bevatten:
- Een uitgebreide motivatiebrief (2 pagina’s), met daarin
- de vermelding of je kandideert als wetenschapper of als kunstenaar;
- jouw persoonlijke visie op wetenschappen, kunsten en hun onderlinge relatie, en dit vanuit autobiografisch perspectief;
- hoe jij als kandidaat-lid concreet zou willen bijdragen aan de Jonge Academie
- Een curriculum vitae waaruit jouw excellentie blijkt als wetenschapper of kunstenaar (2 pagina’s)
- Een korte, voor een breder publiek toegankelijke samenvatting van het onderzoeksdomein of artistieke veld waarin je je beweegt (idealiter niet meer dan een halve pagina)
Het totale dossier mag niet meer dan vijf pagina’s bedragen.
Taal
Dossiers mogen in het Nederlands, in het Engels, of in een combinatie van beide talen opgesteld zijn. De kandidaat moet er zich wel bewust van zijn dat de vergaderingen en de verslagen van de Jonge Academie in het Nederlands zijn en dat het lidmaatschap van de Jonge Academie dus kennis van het Nederlands vereist.
Deadline en indienen
Gelieve jouw dossier in de vorm van één PDF-document te mailen naar het secretariaat van de Jonge Academie op info@jongeacademie.be, ten laatste op vrijdag 22 november 2024 (17h00 CET).
Ten laatste op 2 december krijg je een ontvangstbevestiging — zoniet, gelieve te informeren of de kandidatuur werd ontvangen.
Over selectie en lidmaatschap
De Jonge Academie beoogt maximale transparantie over de selectieprocedure en -criteria. Meer info vind je op deze pagina.
Selectieprocedure
De Jonge Academie staat zelf in voor de selectie van nieuwe leden. Maximaal 20 kandidaten worden uitgenodigd voor een selectiegesprek dat zal doorgaan in Brussel in de eerste weken van februari 2025.
Geselecteerde kandidaten worden tijdens de voorjaarstweedaagse (5-6 maart 2025) plechtig geïnaugureerd in het Paleis der Academiën in Brussel.
Selectiecriteria
De selectie gebeurt op basis van wetenschappelijke en artistieke excellentie, motivatie en de bijdrage die kandidaat-leden denken te kunnen brengen aan de Jonge Academie.
Lidmaatschap
Elk lid van de Jonge Academie wordt aangesteld voor een periode van 5 jaar. Dit lidmaatschap gaat in op 1 april na de oproep tot kandidaatstelling. Lidmaatschap is kosteloos en onbetaald.
Meer info
Contact
- info@jongeacademie.be – 02/550 23 32 – www.jongeacademie.be
- Een informeel verzoek om meer informatie kan je richten tot één van de leden.
Nog meer weten over de Jonge Academie? Lees onze website en jaarverslagen.