Werkingssubsidie: Functie ‘ontwikkeling’ in de kunsten

Ontwikkeling, dat spreekt vanzelf, da’s een artistieke praktijk opzetten. Talent begeleiden. Een oeuvre ontwikkelen. Experimenteren. Waar ligt de klemtoon bij de functie ontwikkeling in het decreet precies? En (hoe) kan je het met andere functies combineren? 

Het proces, niet het product

Zet je de functie ontwikkeling tegenover productie, dan wordt het pas echt duidelijk. “Het onderzoek en het artistiek experiment primeren op concrete output.” Oftewel: bij ontwikkeling draait het om het proces, niet om het product. Klemtoon ligt op het ontplooien van talent en de verdieping van een praktijk/oeuvre. 

Of is het nu toch productie? 

In het voorbereidend proces van kunst gebeuren wel vaker vormen van artistiek onderzoek. Is je doel van bij de start om uiteindelijk tot concrete output te komen? Heb je van bij het begin een kunstwerk, tentoonstelling, opname, uitvoering… voor ogen? Kies dan voor productie

Let op, de functie bepaalt de minimum- en maximumpercentages. Hou je het enkel bij ontwikkeling, dan moet je 7,5 procent eigen middelen inbrengen. Combineer je ontwikkeling met productie, dan wordt dat 20 procent. 

Specifieke criteria voor ontwikkeling

Kies je voor ontwikkeling, dan kijkt de beoordelingscommissie naar een aantal specifieke subcriteria: 

  • de kwaliteit van je artistiek onderzoek / experiment
  • je voorstel tot begeleiding: hoe ondersteun je de ontwikkeling van een artistieke praktijk of carrière, hoe help je een artistiek talent of oeuvre ontwikkelen?
  • je visie op het resultaat of einddoel dat je voor ogen hebt 

De beoordelingscommissie toetst deze hele lijst. Ze linkt de criteria ook aan andere elementen in je dossier. Zorg dus dat je begroting je artistieke plannen weerspiegelt. Denk aan sterke samenwerkingsverbanden.      

Voorbeelden uit de praktijk 

Sommige organisaties kiezen resoluut voor één discipline. Ze mixen niet. Andere organisaties combineren binnen ontwikkeling wel meerdere disciplines. Het zijn bijvoorbeeld alternatieve managementbureaus die kunstenaars op zakelijk en communicatief vlak bijstaan. Of organisaties die residenties aanbieden, tijd en begeleiding bij een artistiek traject. Soms zelfs met een artistiek budget. 

Natuurlijk zijn er ook organisaties die ontwikkeling met andere functies combineren. Denk aan sommige gezelschappen, ensembles, of aan kunstencentra en productieplatforms. Ze doen aan ontwikkeling door individuele kunstenaars over verschillende projecten en samenwerkingsverbanden heen artistiek te ondersteunen. 


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies? Stel ze aan ons!

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.