Het Kunstendecreet voorziet in ondersteuning op maat van de professionele kunstensector. De subsidies zijn bedoeld voor kunstenaars, kunstwerkers en voor organisaties die actief zijn binnen beeldende en audiovisuele kunsten, muziek, podiumkunsten, vormgeving en architectuur en alle mengvormen en cross-sectorale invullingen. Hier gaan we dieper in op de subsidies die kunstenaars kunnen aanvragen.
Types
Een beurs is een subsidie die enkel kan aangevraagd worden door individuele kunstenaars voor artistiek onderzoek, experiment en talentontwikkeling.
Met een beurs kan er geen project of tegenprestatie gerealiseerd worden.
Een beurs kan voor opkomend (duurtijd max 1 jaar) of bewezen talent (duurtijd max 3 jaar) zijn.
Een kunstenaar kan maar één keer per kalenderjaar een aanvraag voor een beurs indienen. Als een aanvraag voor een beurs geweigerd of niet ontvankelijk verklaard wordt, moet je dus tot het volgende kalenderjaar wachten om opnieuw in te dienen.
Een projectsubsidie is bedoeld voor een artistiek en professioneel initiatief met een concreet resultaat dat in een bepaalde tijd van maximaal drie jaar tot stand komt.
Je project moet worden gekenmerkt door een van de volgende functies: ontwikkeling, productie, presentatie, participatie of reflectie. Aan die functies zijn verschillende criteria gekoppeld en richtlijnen om de inhoudelijke kwaliteit en het zakelijk beheer te beoordelen.
Een Tegemoetkoming voor internationale presentatiemomenten wordt toegekend aan presentaties door kunstenaars of kunstorganisaties die plaatsvinden in het buitenland en Wallonië. De presentatie moet publiek toegankelijk zijn en er moet promotie over gemaakt worden. De presentatie kan een expo, dansvoorstelling, theaterstuk etc. inhouden. Ook lezingen gegeven door kunstenaars over relevante thema’s binnen de professionele sector of het deelnemen aan kunstbeurzen komen in aanmerking.
Zowel de bij de presentatie betrokken kunstenaar(s) of organisaties als een bemiddelaar of de buitenlandse organisatie kunnen een aanvraag voor een tussenkomst voor een buitenlandse presentatie indienen.
Meer informatie over TIP en IP vind je terug in onze infobundel.
Een residentiebeurs kan enkel door individuele kunstenaars worden aangevraagd en biedt de mogelijkheid om voor een bepaalde periode hun aandacht te richten op artistieke ontwikkeling en netwerken buiten de vertrouwde geografische context.
Een residentiebeurs kan je niet aanvragen voor residenties verbonden aan creatie of met een concreet artistiek eindresultaat.
Een residentiebeurs kun je aanvragen voor:
een residentieplek in het buitenland waarmee het Departement Cultuur, Jeugd en Media een overeenkomst heeft;
een residentieplek in binnen- of buitenland waarmee het Departement Cultuur, Jeugd en Media geen overeenkomst heeft.
Meer informatie over residentiebeurzen vind je terug in onze infobundel.
De subsidie voor internationale presentatieprojecten kan financiële ondersteuning bieden voor de presentatie van nieuwe of bestaande kunstproducties in het buitenland.
De presentatie moet plaatsvinden in een presentatieplek met internationale uitstraling en bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de prioritaire landen en regio’s in het Vlaams internationaal cultuurbeleid. De bepaling van prioritaire landen of regio’s wordt overlegd binnen de Vlaamse overheid.
Een internationaal presentatieproject kan maximaal in 1 jaar duren en omvat minstens de kosten die verbonden zijn aan de presentatie van de kunstenaar in het buitenland.
Meer informatie over TIP en IP vind je terug in onze infobundel.
Deze kortlopende subsidies binnen het Kunstendecreet zijn onderling niet combineerbaar, met uitzondering van de ‘Tegemoetkoming voor internationale presentatiemomenten’ en de ‘Internationale presentatieprojecten’ indien het om verschillende initiatieven gaat.
Kiosk
Een aanvraag voor een ondersteuning in het kader van het Kunstendecreet doe je via de digitale module KIOSK. Indien je een Belgisch rijksregister- of BIS-nummer hebt kan je aanmelden via een digitale sleutels zoals Itsme. Meld je tijdig aan op KIOSK, mogelijks moet je nog een account aanmaken of mandaten krijgen of doorgeven.
Heb je nood heeft aan een klankbord om je eigen individuele aanvraag te situeren binnen het decreet? Mail je vragen naar Kunstenpunt of neem deel aan de online morning coffee.
Let op: maatwerk zoals aanvraagdossiers nalezen, begrotingen maken, contracten of statuten opstellen, behoren niet tot de opdracht van het steunpunt.
Wil je weten of je belasting moet betalen op een subsidie? Heb je juridische vragen of zoek je zakelijke informatie? Raadpleeg de kennisbank van Cultuurloket of herbekijk hun webinars.