Met een open call stelt een organisatie zich open voor nieuwe en onverwachte voorstellen. Vaak biedt dat kansen om te groeien in je praktijk of loopbaan: een nieuwe job, een project, een erkenning, een opleiding of een kans om iets te ontwikkelen. Het kan gaan over een deelname aan een festival, een residentie, maar ook over een specifieke (kunst)opdracht.
Op onze website vind je een lijst met open calls. Neem zeker ook eens een kijkje bij onderstaande organisaties:
Hoe ga je na of een open call iets voor jou is? Komt ze op het juiste moment in je carrière? Hanteert de organisatie fair practices? Is de oproep eerlijk, toegankelijk, duurzaam, transparant, inclusief en zorgzaam? Deze checklist en tips helpen je bij die vragen.
Is de omschrijving van de oproep duidelijk? Zijn de criteria helder zodat je kan checken of je kandidatuur ontvankelijk is? Is de oproep open geformuleerd, zodat je er je eigen verhaal in kwijt kan en zelf accenten kunt leggen?
Heb je hier twijfels over, stel dan vooraf je vragen aan de initiatiefnemers of bespreek deze tijdens een eventueel kennismakingsgesprek.
Het is goed om je bij open calls af te vragen of je er klaar voor bent, en of dit het juiste moment is. Soms kan een oproep te vroeg komen omdat je nog stappen moet zetten in je carrière, of sta je al verder waardoor je het aanbod eigenlijk niet meer nodig hebt.
Maak voor jezelf uit waar je nu staat, waar je de komende jaren naartoe wil en wat daarvoor nodig is. Hoe sluit de oproep aan bij jouw groeicurve? Deze denkoefening helpt je ook in het verwoorden van je motivatie.
Staat de oproep open voor alle potentiële kandidaten, ongeacht gender, etnische achtergrond, beperking, leeftijd, opleiding of andere mogelijke vormen of gronden van discriminatie? Is er aandacht voor de persoonlijke leefwereld van de kandidaten, zoals jonge kinderen of bepaalde zorgtaken? Is er anderzijds geen sprake van tokenisme?
Heb je een beperking en wil je weten of je noden geaccommodeerd kunnen worden? Vraag het na bij de initiatiefnemers.
Moet je betalen om deel te nemen aan de oproep? Vergelijk de prijs met gelijkaardige open calls, of vraag de initiatiefnemer verduidelijking over de kosten.
Wordt er een vergoeding voorzien? Via de tool van Juist is Juist kan je nagaan of de vergoeding correct is.
Vraag je je af of je auteursrechten gegarandeerd worden, ga dan te rade bij Cultuurloket, het kenniscentrum voor zakelijke ondersteuning in de sector.
Wordt er zorgzaam omgegaan met de deelnemers in een sfeer van dialoog, wederzijds respect en vertrouwen? Check de waarden van de initiatiefnemer online, of stel er vragen over.
Is er aandacht voor duurzaam gebruik van materiaal, infrastructuur en vervoer? Ga na of er duurzaam gewerkt wordt of check de kennis hierover via Cultuurzaam.
Is datgene wat de initiatiefnemer in de oproep voorziet haalbaar, en zullen eventuele beloftes nagekomen worden? Informeer je over de initiatiefnemer of vraag naar de ervaringen van collega’s.
Praten met je peers over een open oproep en of het iets voor jou is, is belangrijk. Praat erover in vertrouwen of overweeg eventueel om samen in te dienen als duo of groep (als dat relevant en ontvankelijk is).
Is het duidelijk wat je moet indienen? Als je niet kan indienen zoals gevraagd omwille van andere vaardigheden, ga dan na bij de initiatiefnemer of je ook een andere vorm kan gebruiken (denk aan een audio-opname of een gefilmde kandidaatstelling).
Hoeveel tijd heb je nodig om een voorstel of kandidatuur in te dienen, en krijg je die tijd? Staat dit in verhouding met de oproep en met de inschatting van je kansen?
Wanneer een oproep in twee of meer fasen verloopt, wordt per fase meer input gevraagd van een kandidaat, zoals het uitwerken van het voorstel of het uitwerken van een proef. Check of daar een vergoeding voor voorzien is.
Krijg je na je indiening een bericht dat je voorstel goed ontvangen werd? Zoniet, kan je dit navragen.
Zijn de criteria waaraan de jury de inzendingen zal toetsen helder, en zijn de beoordelaars bekend? Wanneer criteria vaag zijn bestaat het risico dat de beoordeling subjectief verloopt en onvoldoende gemotiveerd wordt.
Is de jury gekend en voldoende divers omtrent artistieke visie, leeftijd, gender en culturele achtergrond? Zie je jezelf hierin gerepresenteerd?
Is het duidelijk wie de uiteindelijke beslissing neemt? Lees het wedstrijdreglement, of vraag uitleg over de procedure als die niet duidelijk beschreven werd.
Als je geselecteerd bent, is het essentieel om alle voorwaarden in detail te bespreken alvorens je je selectie aanvaardt. Klopt alles wat er beloofd werd? Zo niet, kan je de initiatiefnemer daarop wijzen. Het is altijd goed om je te informeren over je rechten.
Voorziet de initiatiefnemer feedback aan kandidaten die niet geselecteerd werden? Zoniet, kan je altijd mondelinge of schriftelijke feedback vragen over de waardering van je kandidatuur.
Respecteert de initiatiefnemer het vertrouwelijk karakter van een kandidaatstelling en de intellectuele eigendom van de kandidaat? Als indiener blijf je eigenaar en auteur van je voorstellen of ideeën, die je ook elders kan gebruiken of indienen.
Als het vertrouwelijke karakter geschaad werd en je daar bewijzen van hebt, kan je de initiatiefnemer in gebreke stellen. Informeer over je rechten bij Cultuurloket.