Genderbewuste, genderinclusieve, genderneutrale of gendervolle taal zorgt ervoor dat iedereen, met eender welke genderbeleving, zich aangesproken, verwelkomd en gerepresenteerd kan voelen. Genderinclusieve communicatie draagt bij tot het verkleinen van stereotypen rond gender, en stimuleert gendergelijkheid. Wij lijsten enkele tips op.
Wil je aangesproken worden met ‘hij/hem’, ‘zij/haar’, ‘die/hun’, een neovoornaamwoord* of een combinatie van verschillende voornaamwoorden? Zet het in jouw e-mailhandtekening. Zo weet de persoon waarmee je communiceert via e-mail meteen welke voornaamwoorden je gebruikt en kan die hiermee rekening houden wanneer die naar jou verwijst – of wanneer jullie later afspreken. Het stimuleert jouw gesprekspartner om hun eigen voornaamwoorden te delen met jou.
*Dit zijn voorstellen voor nieuwe voornaamwoorden voor non-binaire personen, zoals xij, dij, hin,…
Het is gangbaar om bij groepsgesprekken een namenrondje te doen. Zo kan je makkelijk vragen aan iedereen in de kring om ook hun voornaamwoorden te delen. Door zelf deze genderinclusieve taal te introduceren, zullen trans en non-binaire personen zich veiliger voelen.
Een kanttekening: voor sommige zoekende (trans) personen is het niet steeds duidelijk welke voornaamwoorden de voorkeur dragen, dus verplicht niemand om dit te delen en houd rekening wanneer de voornaamwoorden van een persoon regelmatig veranderen.
Maak er een gewoonte van om jezelf voor te stellen met je naam en je voornaamwoorden. Wanneer je zelf het voortouw neemt, zal de andere partij zich uitgenodigd voelen om hun eigen voornaamwoorden te delen. Indien ze dit niet doen, kan je het steeds vragen.
Wanneer je meerdere personen aanspreekt in je e-mail, dan gebruik je best neutrale aanspreektitels, zoals ‘Beste lezers’, ‘Beste geïnteresseerden’, ‘Beste collega’s’, ‘Beste genodigden’. Of toegespitst op de kunstensector: ‘Beste artiesten’ en ‘Beste kunstwerkers’.
Wanneer je een non-binair persoon aanspreekt, of een persoon van wie je het gender niet kent, gebruik je ‘Beste + voornaam + achternaam’.
Op officiële documenten kan de deadname* van een trans persoon staan. Dit is de naam die bij de geboorte gegeven werd, en niet de naam die de persoon gebruikt in hun dagelijks leven. Soms is het administratief noodzakelijk om deze naam te gebruiken. Zorg ervoor dat deze naam zo weinig mogelijk wordt verspreid, en spreek erover met de persoon wiens deadname je moet gebruiken – waarschijnlijk heeft die persoon ook een specifieke voorkeur.
*Een deadname is de voornaam die iemand bij de geboorte kreeg, of de naam die iemand vroeger gebruikte, vooraleer de naam bewust veranderd werd.
Genderbewust taalgebruik
Genderbewust taalgebruik
Met genderbewust taalgebruik probeer je ervoor te zorgen dat zowel vrouwen, mannen als personen die zich niet thuis voelen in een van beide categorieën, zich kunnen herkennen in een tekst, en niemand uitgesloten wordt.
Genderbewust taalgebruik draagt bij aan de vermindering van genderstereotypering en zorgt voor meer gendergelijkheid.