Vragen?
Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.
Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees en night caps, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.
Ben je je eigen grootste vijand? Doodsbang om af te gaan? Vraag je jezelf soms af waar je in godsnaam mee bezig bent? Durf je geen pauzes nemen of zoek je net constant excuses om niet verder te werken? Vergelijk je jezelf met iedereen en lijkt iedereen mijlen verder te staan? Als het kan troosten: it’s all part of the job. Welkom bij de club.
Maar leuk is anders. Zeker als het extreem wordt. Grijp op tijd in en vraag hulp. Bij Kunstenpunt kun je altijd terecht.
Misschien kunnen deze tips ook al wat helpen als eerste hulp bij zelfsabotage en andere ongemakken.
De eerste die je ervan moet overtuigen dat je professioneel bent of kunst worden, dat ben je zelf. Dat heeft te maken met de al te menselijke angst om niet goed genoeg te zijn. Elke kunstenaar maakt wel eens een existentiële crisis door. Het is goed om jezelf te bevragen en zelftwijfel kent iedereen, maar het mag niet verlammend werken. Vaak helpt het om erover te praten met peers of collega’s die je vertrouwt. Waarom niet in een safe space-setting opbouwende feedback geven op elkaars werk en plannen?
Sommige artiesten lanceren zich nooit omdat ze blijven denken dat ze niet klaar zijn. Ondermijn jezelf niet. Er is een hele middenlaag in de sector van mensen die interesse hebben in nieuw werk en/of nieuwe makers. Galeristen, programmatoren, curatoren, kunstverkopers, oud-artiesten,… spreek ze aan, ga er koffie mee drinken, nodig ze uit, vraag hun feedback. Het is hun job.
Je job is je passie? Dat is mooi. Maar waar stopt de job en begint de rest van je leven? Je hoeft je lichaam en geest niet op te offeren in naam van de kunst. De uitbouw van een duurzame loopbaan is een marathon, geen sprint. Draag zorg voor jezelf en neem rust wanneer je die nodig hebt.
Soms is de druk om te verrassen zo groot dat er helemaal niets komt, laat staan iets nieuws. Geduld! Het is iets wat alle kunstenaars meemaken. Onder druk staan en creëren gaan niet altijd hand in hand. Heel wat kunstenaars verklaren dat ze veel hebben aan hun niet-artistieke jobs. Het geeft hen zuurstof even weg te zijn van de kunsten. Zuurstof brengt vaak nieuwe inspiratie met zich mee.
Je zult nooit iedereen kunnen plezieren. Soms zal erkenning uitblijven of op zich laten wachten. Elke artistieke loopbaan kent momenten van zogezegd “falen”: een afgekeurde subsidieaanvraag, een tegenvallende première, een slechte recensie. De corona-pandemie heeft daar nog een stevige schep bovenop gedaan. Lange tijd wisten makers niet of het werk dat ze aan het ontwikkelen waren ooit getoond zou kunnen worden. Beschouw je loopbaan liever als een marathon dan als een sprint. Hoe pijnlijk falen of afgewezen worden ook is, de kans is groot dat het niet meer is dan een stap in je parcours.
De concurrentie in de kunsten is hard. Er zijn veel getalenteerde kunstenaars en ze verdienen allemaal kansen. Samen vormen deze makers een inspirerende context voor elkaar. Het is verstandig je eigen loopbaan niet te hard te vergelijken met die van een ander. Elke praktijk is anders. Evalueer jezelf bij voorkeur in termen van je eigen visie en plannen. Waar stond je een jaar geleden? Ben je gegroeid? Wat heb je geleerd? Enzovoort.
Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.
Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees en night caps, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.